tirsdag 18. september 2007

Kuba vs jänkarna

Mycket spännade kan hända på väg till jobbet. Den här stackarn möter jag varje dag när hon (eller en kastrerad han) sitter utanför skolan som ligger på vägen till mitt arbete. Hon har lite dålig hållning men annars söt och jävligt trött på barnen som skriker och springer omkring henne. Tänk hur högt ett gällt barnskrik är för ett stackars hundöra som ska höra 4 ggr bättre än oss.


Det är dags att utveckla den symboliska betydelsen av själva namnet Gitmo, som den här bloggen heter.
Under en tid har det varit aktuellt för mig att fundera över människors kontrollbehov. Flera relationer i min närhet har visat sig vara i väldig obalans/ojämlikhet, vilket är ganska deprimerande och tankeväckande. Var kommer det behovet ifrån? "Osäkerhet" säger ni i självgod kör och, ja vaffan det kan väl stämma - men det räcker inte!
Det är här Gitmo kommer in. USA har sedan -61 haft ett handelsembargo mot Kuba, jänkarna valde att isolera ön - de gjorde slut kan man säga. Paradoxalt nog uppför amerikanerna en militärbas på ockuperad mark, i provinsen Guantanamo. Så Kuba blir inte kvitt denna demon, den finns i bakgrunden hela tiden och påverkar allt som sker i landet, t.ex gör handelsblockaden det svårt att importera läkemedel. Det här kanske är för kryptiskt och symboliskt, men om jag sätter det i ett sammanhang;
En part av förhållandet är USA (kontrollerande och stark) och en annan är Kuba (vill efter uppbrottet gå sin egen väg men hindras pga återkommande hot). Och detta drabbar kommande relationer och andra inblandade (kan liknas vid de 47 länder som tillsammans med Kuba krävde att USA skulle lämna marken).

Ingen kommentarer: